Munca si salariile din Franta

In ciuda unei economii dezvoltate ai a somajului moderat (aproximativ 9-10%), gasirea unui loc de munca in Franta nu este usoara. Potrivit statisticilor, la un loc vacant pretind cel putin 2-3 persoane. Cel mai bine este sa cautati un loc de munca in Paris, Bordeaux, Lyon si in alte orase importante. Dar, pentru cetatenii non UE, inclusiv moldoveni concurenta cu francezii si cetatenii altor tari ale UE va fi uriasa.

Pentru o angajare legala, strainii, cetatenii non UE, trebuie sa gaseasca un loc vacant in avans si sa semneze un contract, sa primeasca un permis de munca si sa deschida o viza de lucru. Astfel de cetateni sunt cei mai atrasi de ocuparea unui loc de munca sezonier in agricultura sau in turism – muncitori la recoltarea roadelor, chelneri, curatatori, slujitori, asistenti de bucatarie si asa mai departe. Sunt foarte solicitate locurile de munca de la Nisa.

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim oficial in Franta este de 1 521,22 euro pe luna inainte de impozitare. Dupa ce toate deducerile la dispozitia angajatului ramane suma in valoare de 1.303,51 euro. Rata orara este de 10,03 euro. Salariul mediu in Franța este de aproximativ 2.957 de euro pe luna sau 2.225 de euro net. In Paris, puteti conta pe un venit lunar de 2 500 de euro (net) sau mai mare.

Invatamantul superior in Franta

Dupa cum s-a mentionat mai sus, unul dintre avantajele vietii in Franta este posibilitatea de a primi gratuit studii superioare de inalta calitate. De obicei, in universitatile franceze de stat se percepe o taxa de inscriere de 200-400 de euro pe an. in plus, trebuie sa platiti o asigurare sociala in valoare de aproximativ 200 de euro.

Cele mai bune universitati din Franta includ Sorbona, precum si universitatile din Strasbourg si Montpellier. Pentru a se inscrie intr-o institutie de invatamant superior, un student strain trebuie sa prezinte un certificat de competenta in limba franceza si un certificat de invatamant secundar. In universitatile private si in scolile superioare din Franta, costul educatiei variaza de la 8 la 20 de mii de euro pe an.

Medicina in Franta

Sistemul francez de ingrijire a sanatatii este de inalta calitate si este in mare parte finantat de stat, pentru care, in medie, se aloca anual mai mult de 10% din PIB. De obicei, impreună cu un permis de sedere in Franta, strainului i se ofera o carte de asigurare de sanatate -carte vitale, care ofera acces la servicii gratuite de ingrijire a sanatatii, inclusiv multe medicamente. Chiar si in cazul spitalizarii, pacientii nu platesc mai mult de 18 euro pe zi.

Incepand cu 1 ianuarie 2016 in Franta este in vigoare programul Protection Maladie Universelle (PUMA), care a inlocuint vechiul sistem francez de asigurari de sanatate Couverture Maladie Universelle (CMU). Acum, accesul este mai facil la serviciile medicale si este asigurat tuturor locuitorilor din Franta, inclusiv strainilor care locuiesc in mod legal in tara mai mult de 3 luni. PUMA egaleaza drepturile cetatenilor Uniunii Europene si ale reprezentantilor altor tari atunci cand solicita o carte vitale.

In concluzie, mentionm ca speranta de viata in Franta la nastere in 2019 este de 81.9 ani (barbati – 78.8, femei – 85.2). Dupa criteriile cum ar fi clima, sistemul de transport, ecologia (calitatea aerului), accesibilitatea locuintelor si piata fortei de munca, cele mai bune orase din Franta sunt Nantes, Lyon, Rennes, Bordeaux si Toulouse.

Medicina în Franța

Medicina în Franța

Informatii recente din Franta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *