Educatia in Franta

In Franta scoala pentru toti exista numai de un secol. Anterior, numai cei mai bogati puteau merge la scoala. Odata cu instaurarea a treia Republici (in anii 1880), toti copiii francezi trebuia sa mearga la scoala. Principiile mari ale Republicii fac scoala sa fie libera, laica si obligatorie.

Pentru copiii francezi, scoala incepe la gradinita si continua in scoala primara. La scoala copiii invata sa citeasca, sa scrie si sa inteleaga. Ei au un profesor care ii invata toate subiectele (istorie, geografie, etc.).Elevii care invata prost sunt pedepsiti cu „note slabe” si daca nu se corecteaza bine, trebuie sa mai treaca odata aceeasi clasa.

De la clasa a 6-a incepe colegiul. Programul se schimba, elevii descopera o alta lume. Ei au cate un profesor diferit pentru fiecare subiect. Ei incep sa invete doua limbi straine, cel mai adesea limbile engleza si germana (sau engleza si spaniola). In unele scoli, elevii chiar pot alege sa studieze limba japoneza! Elevii care sunt puternici la matematica pot merge la cele mai bune clase: se numeste „selectia matematica”.

Scoala este obligatorie pana la varsta de 16 ani, dar tot mai multi tineri isi continua studiile in liceu. Liceul dureaza trei ani. La sfarsitul liceului, studentii trec bacalaureatul (baccalauréat), o diploma dificila dar esentiala pentru a intra la universitate. Spre deosebire de alte tari, nu exista nici un examen de admitere la universitate, trebuie doar sa ai bac. Aproximativ 65% dintre studentii francezi reusesc sa obtina bacalaureatul. Insa multi studenti se opresc inainte de el. Merg la scoli tehnice dupa clasa a treia si invata o profesie.

Universitatile franceze, spre deosebire de Statele Unite sau Japonia, nu costa aproape nimic si este usor de a intra la studii. Problema este ca astazi exista prea multi elevi, dar nu si suficienti profesori, iar statul nu poate ajuta suficient universitatile, care nu au material si spatiu. In fiecare an universitar, multi studenti nu pot intra la universitatea pe care au ales-o. Adesea se opresc inainte de obtinerea unei diplome de licenta (dupa3 ani) sau a unui masterat (4 ani), deoarece la universitate studiul este mai dificil decat in liceu si nimeni nu mai garanteaza un loc de munca la terminare. Companiile prefera adesea elevii din scolile de afaceri sau colegii.

Fiecare universitate este originala prin programele si specialitatile de studiu. Astazi, universitatile franceze sunt deschise pentru Europa: programul Erasmus permite schimburi intre studentii francezi si straini. Comunitatea europeana a stabilit o gama de echivalente, care sa permita acceptarea diplomelor franceze in alte tari europene si viceversa.

Les Grandes écoles sunt rezervate pentru un numar mic de elevi foarte bine selectati in clasele pregatitoare. Ei sunt antrenati pentru directori executivi ai companiilor sau functionari ai administratiei superioare. Absolventii lor fac parte din elita dominanta si formeaza retele de putere foarte influente.

Învățământ Franța

Educația în Franța

Informatii recente din Franta:

  • Nu sunt informatii recente din Franta sau Belgia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *